ÇOCUKLARIMIZIN GELİŞİMİNDEKİ EN ÖNEMLİ UNSUR KREŞ VE ANAOKULLARI

blog yazısı ekle !

ÇOCUKLARIMIZIN GELİŞİMİNDEKİ EN ÖNEMLİ UNSUR KREŞ VE ANAOKULLARI

Kreş ve anaokulları çocuklarımızın gelişiminde ve sosyalleşmesinde en önemli adımları ve eğitim hayatına alışmalarındaki en önemli etkenlerden biridir. Kreş ve anaokullarında çocuklar annelerinden ayrı vakit geçirmeye başlar ve farklı düzenler, farklı insanlar, farklı çocuklar içerisinde tek başına bir birey olarak yaşamayı öğrenmeye başlar. Ankara'nın en iyi kreş veya anaokuluna yazdırmak istiyorsun ki tüm bu evreleri en iyi şekilde geçirebilsin.

Çocuklarımızın birey olmalarındaki en büyük etkenlerden biri anaokulları ve kreşlerdir. Çünkü bir kreş veya anaokuluna gidene kadar çocuklarımız güne uyandıkları ilk dakikadan gece uyuyacakları son dakikaya kadar her an anne ve babaları ile birlikte olmaya alışmışlardır. İlk ayrılıklarını yaşayacakları için neyi nasıl yapacaklarını bilmez ve tedirgin olurlar bu nedenle farklı hisler yaşayarak okul ve geleceklerinde izler bırakır.



Okul hayatına başlamadan küçük küçük alıştırmalar ve oyunlar ile okul hayatına adapte olarak 1. sınıfa başladıklarında ağlayan ve annesini isteyen çocuklar değil, hatta belki de onları teselli eden çocuklardan olmaya başlayacaklardır.

En iyi kreş ve anaokulunu seçmek isteyen anne ve babalarımız en çok da bu noktada tedirgin oluyorlar. " Ya çocuğuma kötü davranılırsa ? Ya çocuğum bu nedenle okulu sevmezse? Ya arkadaşları ile anlaşamazsa? Ya düşerse ve kimse fark etmezse? Ya arkadaşları onun herhangi bir hatası ile dalga geçerse?" gibi daha akla hayale sığmayacak nitelikte de senaryolar yazarlar.

Ne olsa bugüne kadar hiç yanlarından ayırmadıkları pamuklara sarıp sarmadıkları canları ile ayrılacaklar ve onları başkalarının ellerine ve vicdanlarına emanet edecekler. İşte bu nokta o kadar önemli bir nokta ki gerçekten eğitimli insanların ellerine pamuklardan sıyırarak bırakmak gerekiyor. Kolay bir ayrılık süreci de olmuyor.

Anaokulu Veya Kreş Ama İlk Ayrılığımız Bizim


Bir anaokulu veya kreşe giderek yemek yenilen alanlar, oyun alanları, uyku alanları, ders alanları, etkinlik alanları, spor alanları ve en önemlisi tuvalet alanlarını geziyorsunuz. Her şeyin çocuğunuz için doğru olduğuna inandığınız anda hemen kayıt işlemlerine başlıyorsunuz. Ardından hemen ödeme planının yanında bir okulun tamamının ihtiyacı gibi duran koskocaman bir liste tutuşturuyorlar elinize ama olsun çocuğunuz için tüm o Ankara kadar büyük olan listeyi gururla ve büyük bir heyecan ile alıyor poşet poşet okula veriyorsunuz. Ankara'nın en iyi kreş veya anaokuluna yazdırdığını bildiğin için, için rahat bir şekilde en güzellerini alıp teslim ediyorsun.

Gururlusunuz çocuğunuz büyüdü ilk kez okul benzeri bir deneyim olacak yarın ilk anaokulu veya kreş günü uyku girmiyor gözlerinize " ya ağlarsa, ya kalmak istemezse, ya öğretmenini sevmezse" daha neler neler derken gece ilerledikçe sanki çocuğunuzu anaokulu veya kreşe değil de yetimhaneye bırakıyormuşsunuz gibi bir vicdan azabı ve tedirginlik alıyor da nerelere götürüyor o konuya hiç girmeyelim:)

Sabah oluyor ve alıyorsunuz çocuğunuzu sarıp sarmaladığınız pamuklarınız arasından giydiriyorsunuz en güzel kıyafetlerini ve düşüyorsunuz yollara. Sizin kadar olmasa da bitanecik evladınız da tedirgin onu neyin beklediğinden pek de emin olmadığından ama ne de evine yakın bir yer ve sık sık teftişe gelebilirsin.


Sonra geliyorsunuz anaokulunun kapısına onu oracıkta karşılayan son derece güleç ablalar var ve kapıdan çocuğunuzu aldı yaban eller içeriye doğru götürüyorlar. Sizin tedirginliğinizi hisseden çocuk başlıyor melül melül size bakmaya kreşe giriyor ve sizin kafanızın üstünde oluşan o baloncuklar içindeki senaryolara son vererek velilerin bekleme salonuna geçiyorsunuz. Bu esnada anneler aranızda hem heyecanınızı bastırmak hem de seçiminizden emin olmak adına sohbetlere başlıyorsunuz. Ankara'nın en iyi kreş veya anaokuluna çocuğunuzu yazdırdığınızdan bir kez daha emin oluyorsunuz.

Belki bir çay yada kahve alarak çocuğunuzun ilk kreş gününü hem tedirgin hem de heyecanlı bir şekilde nasıl geçireceğini bekliyorsunuz. Alışabildi mi ? diye tam içinizden geçirirken bir ağlama bir feryat bir figan sınıf ablasının elinde bir çocuk geliyor. Tüm anneler aynı tedirginlikle sınıf ablasına koşsa da aslında koca kreşte bir çocuk ağlıyor ve annesini istiyor.

Ardından kreş ablası ve annesi ile sakinleştirilen çocuk tekrar sınıfına dönüyor. Ardından da ilk mola zamanı geliyor, seni görünce sana koşturmasını yada ağlamasını beklediğin çocuğun ohooo çoktan kreşe ve okul hayatına adapte olmuş bile arkadaşları ile güle eğlene koşturuyor. Hem de seni görmüyor bile :) İlk günün ardından senden yavaş yavaş daha fazla uzaklaşarak kreşe adapte olan çocuğun artık gelme bile diyor sana.

Gönül rahatlığı ile bırakıp artık kendi özgür alanını kreşinde bulan çocuğun birey olmaya büyümeye ve kendine daha fazla güvenmeye başlıyor. Hatta öyle ki arkadaşları ile öyle güzel diyaloglar kurmuş ki iletişiminin bu denli kuvvetli olduğunu hiç bu kadar fark etmemiştiniz.

Kreş veya Anaokulundaki İlk Arkadaşlar


Artık okullu olan çocuğunuz okul dönüşleri arkadaşlarının isimlerini dilinden düşürmüyor, öğrendiği şarkıları evde söylüyor hatta daha mutlu bir şekilde evde dolanıyor ve oynuyor. İşte o zaman bir kez daha doğru bir şey yaparak çocuğunuzun hem sosyal hem de okul hayatı için ne kadar önemli bir adım attığınızı daha iyi anlıyorsunuz. Çünkü çocuğunuz Ankara'nın en iyi kreş veya anaokuluna gidiyor.

Arkadaşları ile konuşmaları, oyunları ve kreş veya anaokulu anılarını anlatmalara doymuyor. Nasıl eğleniyor, nasıl mutlu kendini artık tam bir birey olarak görüyor ve ona göre davranıyor, sanki az bilmiş bir çocuk gibi birde kreş veya anaokulunda öğreniyor ufaklık.

İlk Kreş veya Anaokulu Başarısı


Bir bakıyorsunuz ki bir gün çıkışta koşar adımlar ile size geliyor. " Anne gel bak " gözleri parıldıyor ve çok heyecanlı seni çekiştirerek bir panonun önüne götürüyor ve ilk yaptığı resmin panoya asılarak nasıl gururlandırıldığını gösteriyor size ilk başarısını gösteriyor. " Bak anne öğretmenim çok beğendi. Hemen panoya astı ne kadar güzel dedi sende beğendin mi ? " nasıl beğenmezsin ki masumiyetle ve gülen gözlerle sana bakıyor.

Seninde beğendiğine ikna olan çocuğunuz başarısının büyüklere gösterildiğini herkese sergilendiğini anlıyor ve daha da çok heyecanlanıyor. Bunlar aslında her kreşte ve her anaokulunda yapılan sıradan şeyler olabilir ama onun için ilk deneyimler ve onun kişiliğinde ve öz güveninde en önemli temel taşları, bize bu tarz ufak tefek gelen şeyler aslında onların gelişiminde ve kendisine güvenmesinde hatta gelecek başarılarında oldukça büyük önem kazanıyor.

Kreş yada Anaokulu Mezuniyet Töreni


Harıl harıl çalışmalar gizli saklı yürütülüyor, sana dahi ser veriyor sır vermiyor çocuğun, mezuniyet için sürpriz bir gösteri hazırlıyorlar sınıf olarak velilere ama çok eğlendikleri ve heyecanlandıkları aşikar. İlk gösterisini yapacak ve grup olarak bir çok etkinlik yapmış olsa da ilk kez bu kadar net ilgi odağı olacağı bir gösteriye hazırlanıyor.

Ankara'nın en iyi kreş veya anaokulundan istenenler alındı kostümler tamam ve sana teslim edildi. Çocuğun heyecanlı ve sen onu sakinleştirip sahneye göndereceksin ama sen ondan daha da heyecanlısın başarabilecek mi? Yapabilir mi? diye aklından geçiriyorsun. Kreş veya anaokulunun sahnesine çıkıyorlar arkadaşları ile sahne sırası çocuğunda ve " önünde bir sürü insan var ben koskoca insanım ben bile heyecandan ölürüm çocuğum ağlamasa bari " gibi bir çok şey geçiyor aklından derken. Babası ve tüm aile bireylerinin olduğu yere gidiyorsun ve en büyük gururun olan çocuğunun mezuniyet gösterisini izlemeye başlıyorsun.

Gözlerin dolup boşalıyor derken her şey bitti gidip kep atma törenine hazırlayacaksın ve koskocaman tebrik edeceksin. Koşarak gidiyorken o da sana doğru koşuyor ve yanına gelip nasıldım anne diyor. Öyle başarılıydı ki bu benim evladım mı dedirtti. Çünkü kreş veya anaokulunda çocuğun kendine güvenmeyi, toplum önünde konuşmayı gibi bir çok farklı şeyi de öğrendi.

Hemen minicik cübbesin ve kepini takıyorsun bitanecik evladına ve kreşten veya anaokulundan mezun oluyor ne de olsa. Hemen atlıyor sahneye ve yerini alıyor. Kreş öğretmeni tarafından ve ablaları tarafından ona öğretilen konuşmalar yapılıyor ve eline bir teşekkür belgesi verilmek için yanına çağırıyor öğretmeni gözlerin doluyor yine.

Sadece kreş yada anaokulundan mezun oluyor miniğin ama yine de gelecekte de onu böyle görme hayali seni duygulandırmakla kalmıyor kreşten veya anaokulundan başlayan bu mezuniyet töreni ailenizi ve çocuğunuzu çok gururlandırıyor. O artık bir birey ve o artık kendine güveniyor ve ne istediğini biliyor, yeteneklerini keşfediyor.

O ve tüm aile bireyleri çok mutlu işte o an bir kez daha anlıyorsun ki Ankara'nın en iyi kreş veya anaokuluna çocuğunu yazdırmışsın.