EN İYİ FASIL MEKANLARI

blog yazısı ekle !

EN İYİ FASIL MEKANLARI

Türk sanat müziğinin bir makamıdır. Kelime anlamı olarak bölüm, devre gibi anlamlardan gelmektedir. Arapça bir kelime olan fasl kelimesinden oluşturulmuştur. Fasıl müziği, bir grup sanatçı tarafından icra edilir. Fasıl müziğinin oluşturulmasında çok sayıda saz enstrümanı kullanılır. Bir makama ait türküler ile şarkılar faslın repertuvarını oluşturur.

Fasıl müziği esnasında kullanılan belirli enstrümanlar ile eğlenceli ritimler oluşturulmaktadır. Türk müziğinin vazgeçilmez enstrümanlarından ut, kanun, tef, darbuka gibi aletler yer alır. Enstrümanların yanı sıra insanların oluşturduğu sadece erkek, sadece kadın veya karma insanların sesleri ile parçalar seslendirilir. Böylece fasıl heyeti oluşturulmuş olunur. Yani hem enstrümanlar hem de fasıl grubunun oluşturduğu fasıl heyetidir. İnsanların yaşadığı ortam, ekonomik şartlar, kültür gibi faktörler dinledikleri müzik türü üzerinde etkilidir. Müzik türleri arasında fasıl tutkunları oldukça geniştir. Buna bağlı olarak fasıl mekanları oluşturularak insanların her zaman eğlenme imkânı sunmaktadır.

Rakıcı

GOP

devamını oku... Adres: Nenehatun Caddesi No:60-B GOP-Ankara

Assos Meyhane

Bahçelievler

devamını oku... Adres: Yukarı Bahçelievler Mahallesi, Aşkabat Caddesi No:46/8 Bahçelievler-Ankara

Vicolo İtaliano

Çayyolu

devamını oku... Adres: Profesör Ahmet Tamer Kışlalı Mahallesi Alacaatlı Caddesi No:9 G/2 Çayyolu-Ankara

Meyzende Meyhane

Çayyolu

devamını oku... Adres: Ahmet Taner Kışlalı Mahallesi 2866. Sokak 51/A Park Caddesi Çayyolu-Ankara

Taraça Meyhane

Kızılay

devamını oku... Adres: İzmir 2. Cadde No:34 Kat:2 Kızılay-Ankara

Taraça Resto Pub

Çankaya

devamını oku... Adres: Aziziye Mahallesi Cinnah Caddesi Willy Brand Sokak 1/A Çankaya - Ankara

Hayat Bir Sahne

Ümitköy

devamını oku... Adres: Mutlukent Mahallesi Mutluköy Sitesi 1946 Sokak No:16 Ümitköy-Ankara

Beautiful Garden Eymir

Gölbaşı

devamını oku... Adres: Yaylabağı Mahallesi Yaylabağı Küme Evleri No:364 Gölbaşı - Ankara

Pars Garden Pool

Gölbaşı

devamını oku... Adres: Eymir Mahallesi 832. Sokak No:23/6 Gölbaşı – Ankara

Mustafa Meyhane

GOP

devamını oku... Adres: Kazım Özalp Mahallesi Kız Kulesi Sokak No:18/1 Çankaya - Ankara

Marco Pascha Çayyolu

Çayyolu

Doğum tarihi bilinmeyen Marko Paşa 1888 yılında vefat etti. Asıl adı Marko Apostolidis olan bu Osmanlı Hekimi Rum asıllı idi. İlk ve orta öğrenimini Yunanistan'ın meyve bahçeleri ve bağları ile ünlü Syros Adası'nda yaptı. Daha sonra ailesi ile birlikte gittiği İstanbul'da Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'yi (Askeri Tıp Akademisi) bitirdi. Mezun olduğu yıl, cerrahi kliniği şefliğine atandı. İyi bir hekim olarak kısa sürede ün kazandı ve mirlivarlığa (Osmanlılar'da Sancak Beyleri'ne verilen Paşalık Rütbesi) yükseltilen ilk hekim oldu. 1861'de Sultan Abdülaziz'in hekimbaşılığına atandı. 1871'de Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane Nazırlığı'na atandı. 1878'de, 2'nci Abdülhamit döneminde Meclis-i Ayan (Senato) üyeliğine getirildi. Kırımlı Aziz Bey ile birlikte Hilal-i Ahmer Cemiyeti'nin (Türkiye Kızılay Derneği) kurulmasına katkıda bulundu.

Marko Paşa çok sabırlı bir hekimdi. Hastalarını uzun uzun sabırla dinler, dertlerine tıbbi yönden yardımcı olmakla birlikte, onlara manevi huzur ve rahatlık vermeye de özen gösterirdi.

Marko Paşa'nın bu ünü halk arasında iyice yayıldı ve zamanla, yakınmayı dinleyecek kimsenin olmadığını vurgulamak için söylenen "Derdini Marko Paşa'ya Anlat" deyimi ortaya çıktı.
devamını oku...
Adres: Koru Mahallesi 2432. Cadde 200/D Çayyolu-Ankara

Safie Meyhane Roof Çankaya

Çankaya

devamını oku... Adres: Çankaya Mahallesi Cinnah Caddesi Nergis Sokak No:11 Çankaya-Ankara

Fiz Meyhane

Ümitköy

devamını oku... Adres: Mutlukent Mahallesi 1946. Sokak No:3 Ümitköy-Ankara

Mardin Konağı

Çankaya

devamını oku... Adres: Birlik Mah. 448. Cad. No: 10/A Çankaya-ANKARA

Kuytu Meze Balık

Tunalı

devamını oku... Adres: Bestekar Cad. 6/D Kavaklıdere, Çankaya - Ankara

Şilingir Meyhane

Kavaklıdere

devamını oku... Adres: Remzi Oğur Arık Mahallesi Paris Caddesi 49/A Kavaklıdere-Ankara

Safie Meyhane

Kızılay

1950 yılından beri restorantçılık ile uğraşan babamızın ilk olarak 1975 yılında Ankara Demirtepe Dostlar Lokantası ile başlayan serüvenini 1987 yılında kapadokya bölgesinde açmış olduğu Ürgüp Ocakbaşı Restorantı ile devam ettirmiş 2019 yılı Şubat ayında Ankara Kızılay bölgesinde açtığımız yeni mekanımız safie meyhane ile sürdürmekteyiz.

Meyhanemiz de şık ama mütevazi dekorasyonumuz ile gözünüze hitap ederken nefis ve soğuk taze mezelerimiz, tavuk ve et ürünlerimiz, değişik ara sıcaklarımız, tereyağlı yaprak ciğerimiz ve ikramlarımız ile damak tadınıza hitap etmekteyiz.
devamını oku...
Adres: Kocatepe Mahallesi İnkılap Sokak No:29/A Kızılay Ankara


Ülkemizde eğlence motiflerinin arasında fasıl müzik türü ile insanların arasındaki bağları güçlendiriyor. Çünkü fasıl ile insanlar bir araya gelerek parçalara eşlik etmektedirler. Ankara'daki en iyi fasıl mekanlarında fasıl parçalarına eşlik etmenin yanı sıra masanın her an mezeler ile dolu bir geceye hazır olun. Fasıl mekanlarında bir araya gelen insanlar müziğin ritmine kapılmaktadır.

Ankara'daki en iyi fasıl mekanları arasında haftanın her günü veya belirli günler de hizmet vermektedir. Ancak pazar günü hizmet vermeyen mekanlar için özel davet rezervasyonu yaptırabilmek de mümkündür. Böylece Ankara'da haftanın her günü eğlenme aralıksız devam etmektedir.

Ankara'daki en iyi fasıl mekanlarında adeta konser havasında yaşatılmaktadır. Eski bir usul olan fasıl konser havası ile uzun nesiller boyunca devam ettirilmeye çalışılmaktadır. Ankara'daki en iyi fasıl mekanları ile kültürümüzün motifi olan fasıl bu şekilde korumayı ve canlılığını koruması sağlanmaktadır.

Fasılın Kısa Tarihçesi

Fasıl, sarayın bölümünde oluşturulmuştur. Enderun da başlayan fasıl öğretme sistemi ile özel bir müzik türüdür. Bu özel yönteme meşk sistemi denilmektedir. Saraydan sonra ülke geneline yayılmaya başladı. Sarayın dışında bestekarlar tarafından padişaha yönelik seslendirilen fasıl ayrı isim altında adlandırılmıştır. Huzur faslı ya da harem faslı adı ile dillerden dillere padişaha yönelik seslendirilmiştir.

Günümüzde fasıl, şarkı edası ile seslendirilmesi ile ilk oluştuğu standart yapısından çıkarılarak yeni bir yapıya büründü. Böylece faslın ağır havası biraz daha yumuşatılarak insanların dikkatini çekmeyi başardı. Buna bağlı olarak fasıl da ağır semai, murabba gibi o döneme ait tarzlar yerini günümüz türkü, şarkı gibi türlere dönüştü. Hem eserlerinin dili hem türü hem de ritmi insanların eğlence anlayışına daha uygun hale geldi. Ve kısa süre de fasıl popülerlik kazandı. Öyle ki, Ankara'daki en iyi fasıl mekanları ile fasılın devamlılığı sağlanmak amaçlanmıştır.

Fasıl Çeşitleri Nelerdir?

Huzur veya harem faslından başka meydan faslı da vardır. Meydan faslı, insanların yoğun olduğu yerlerde ve sarayın açık bölümlerinde yapılan fasıl çeşididir.

Ankara'daki en iyi fasıl mekanları sadece müziğin ritmi ile değil ortamın kalitesi ile amacına hizmetini kanıtlamaktadır. Ankaralıların haftanın veya günün yoğunluğundan kendilerini atarak rahat bir nefes almalarına olanak sunmaktadır. Ankara'nın yoğun iş mesaisinin, gri tonlardaki şehir anlayışının aksine Ankara'daki en iyi fasıl mekanları ile geceler hatta günler Ankara'nın bilinmeyen, sanatsal yönünü de gün yüzüne çıkarmaktadır. Ankara farklı kültürlerin ürünlerine ev sahipliği yaptığı gibi kendi kültürümüzü de sahiplik etmeyi ihmal etmiyor. Ankara'daki girişimcilerin başlattığı ve kısa sürede yayılan Ankara'daki en iyi fasıl mekanları insanların beğenisini kazanmıştır.

Fasıl eskiden olduğu gibi günümüzde de vazgeçilmez makamlardandır. Ankara'daki en iyi fasıl mekanları sıradanlıktan çok uzaktadır. Yani özel manzara ve hoş ortamı ile fasıl keyfe dönüşmektedir. Ankara'nın akşamları ışıklar ile yeniden uyanışına şarkılar ile eşlik edebilirsiniz. Ankara'daki en iyi fasıl mekanları zengin menüye de sahiptir. İçeceklerden ara sıcaklara, mezelere ve ana yemeğe kadar çeşitleri ile damak zevkine hitap etmektedir. Mesela alkollü ve alkolsüz içecekleri bulmak mümkündür.

Ankara'daki En İyi Fasıl Mekanları Menüdeki Sınırsız Seçenekler ile Hizmet Anlayışında İlklere Sahip

İçecekler arasında alkollü içeceklerde sınırsız uygulama ile müşterilerine jest yapmaktadır. Bu kadar ile sınırlı değildir. Ayrıca açık büfe seçeneği ile müşterilerin kendi damak zevkine uygun menü oluşturmaları mümkün olmaktadır. Klasikleşmiş mekanların aksine esnek uygulamalar ile müşterilere farklı hizmet sunayı hep kendine amaç edinmiş mekân işletmecilerine sahiptir.

Ayrıca menülerinde yer verdikleri özel spesiyaller ile mekanlar birbirinden farklılaşmaktadır. Böylece her mekânda ayrı bir lezzet öne çıkarak bu çeşit ile marka haine gelmektedir.

Ankara'daki en iyi fasıl mekanları sadece gün sonunda veya hafta sonunda eğlence amaçlı insanların uğradıkları mekanlar olarak sınırlı bir anlayış yanlış olacaktır. Düğün törenlerinde fasıl müziği ile kutlamalar da yapılmaktadır. Böylece Ankara'daki en iyi fasıl mekanlarında yapılacak özel rezervasyon ile düğün törenlerini fasıl müziği ile davetlilerin memnun ayrılmasını sağlayacak organizasyonlara sahiptir. Düğün törenlerinde sıradanlaşan orkestra olayı fasıl heyeti ile günün anlamına uyumlu bir müzik türü sunulmaktadır.

Fasılın geçmişin günümüzdeki gelişim sürecinin en parlak dönemini yaşadığı görülmektedir. Ankara'daki en iyi fasıl mekanları ile eğlenmenin yanı sıra özel gün kutlamalarında da yer verilmesi ile anılara dönüşmektedir.

Konserlerdeki pop müziği, türkü gibi müzik çeşitlerinden başka fasıl konserleri de yapılmaktadır. Böylece bir müzik çeşidi ile hem mekanlar açılmakta hem özel kutlamalar hem de halka hitap eden konser gibi çeşitli alanlara konu olmaktadır. Ankara böylesine farklı alanlara konu olan fasıl müzik türüne Ankara'daki en iyi fasıl mekanları ile destek vermektedir.