EN İYİ KÖFTE-PİDE-DÖNER

blog yazısı ekle !

EN İYİ KÖFTE-PİDE-DÖNER

Köfte; et ile hazırlanan bir yemek çeşididir. Etin kıyma haline tuz, ekmek içi, baharat, soğan eklenerek köftenin lezzeti artırılır. Köfte de ana malzeme olan etin yanı sıra patates, balık, tavuk gibi beyaz et çeşitleri de kullanılmaktadır. Değişik malzemeler eklenerek köftenin çeşitlerini elde etmek mümkündür. Buna bağlı olarak 200 'den fazla köfte çeşidi ile Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olmuştur.

Köfte denildiği zaman Türkiye'nin neresinde olursanız olun akla gelen ilk çeşitleri: İzmir köfte, çiğ köfte, kadınbudu köfte, Akçaabat köfte, Tekirdağ köfte, dalyan köfte… bütün köfte çeşitleri mideyi şenlendirip parmak yedirten tatlara sahiptir.

Son yılların yeni köfte akımı Türk mutfağındaki sayısız ve lezzeti damak çatlatan tatları unutturmaya çalışmaktadır. Bahsettiğimiz tarif incecik ve basit bir biçimde hazırlanan köfte iki dilim ekmek arasında sunulmaktadır ve adına da hamburger denilmektedir. Hatta sokaklarda, caddelerde bu usul köfte için marka zincirlerine rastlamak mümkündür.

Marco Pascha Çayyolu

Çayyolu

Doğum tarihi bilinmeyen Marko Paşa 1888 yılında vefat etti. Asıl adı Marko Apostolidis olan bu Osmanlı Hekimi Rum asıllı idi. İlk ve orta öğrenimini Yunanistan'ın meyve bahçeleri ve bağları ile ünlü Syros Adası'nda yaptı. Daha sonra ailesi ile birlikte gittiği İstanbul'da Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'yi (Askeri Tıp Akademisi) bitirdi. Mezun olduğu yıl, cerrahi kliniği şefliğine atandı. İyi bir hekim olarak kısa sürede ün kazandı ve mirlivarlığa (Osmanlılar'da Sancak Beyleri'ne verilen Paşalık Rütbesi) yükseltilen ilk hekim oldu. 1861'de Sultan Abdülaziz'in hekimbaşılığına atandı. 1871'de Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane Nazırlığı'na atandı. 1878'de, 2'nci Abdülhamit döneminde Meclis-i Ayan (Senato) üyeliğine getirildi. Kırımlı Aziz Bey ile birlikte Hilal-i Ahmer Cemiyeti'nin (Türkiye Kızılay Derneği) kurulmasına katkıda bulundu.

Marko Paşa çok sabırlı bir hekimdi. Hastalarını uzun uzun sabırla dinler, dertlerine tıbbi yönden yardımcı olmakla birlikte, onlara manevi huzur ve rahatlık vermeye de özen gösterirdi.

Marko Paşa'nın bu ünü halk arasında iyice yayıldı ve zamanla, yakınmayı dinleyecek kimsenin olmadığını vurgulamak için söylenen "Derdini Marko Paşa'ya Anlat" deyimi ortaya çıktı.
devamını oku...
Adres: Koru Mahallesi 2432. Cadde 200/D Çayyolu-Ankara

Mardin Konağı

Çankaya

devamını oku... Adres: Birlik Mah. 448. Cad. No: 10/A Çankaya-ANKARA


Köftenin tarih sahnesine çıktığı zamana baktığımız da taklitleri bizim kültürümüzün ürünü olan köfte ve çeşitlerinin yerini tutamaz. Çünkü köftenin tarihçesine baktığımız zaman orta Asya'dan doğan bu yemek çeşidi farklı kıtalara da buradan yayılmıştır. Hatta köfte farklı dillere çevrilememiş köfte yerine meat balls yani et topları denilmektedir.

Köftenin sunumu eskiden ekmeğe konup yanına yeşil sebzeler ve domates ile zenginleştirilip sunulmuştur. Köfte kimi mutfakta ana yemek, kimi mutfakta kahvaltı çeşidi kimi mutfakta atıştırmalık öğün olarak karşımıza çıkmaktadır.

Pide: somun ekmek çeşididir. Yuvarlak ve yayvan hazırlanan bu ekmek çeşidi kepekli un ve maya gibi malzemelerin lezzetli oluşumudur. Pidenin Türk mutfağı içinde kullanım alanları oldukça geniştir. Etli yemeklerin altına serilirken, normal öğün olarak pide tüketilebilir.

Pide mayalı hamurun nar gibi fırında pişirip tüketildiği gibi bir de içli hazırlanarak yeni bir yemek türü oluşturulduğu da görülmektedir. Yani hamurun ortasına peynir, kıyma, çökelek gibi malzemeler ile hazırlanan harcı koyarak pişirilir. Böylece Türk mutfağında yeni bir yemek çeşidi ortaya çıkar.

Pide çeşitleri; peynirli pide, kıymalı pide, pastırmalı ve yumurtalı pide…

İtalyan mutfağındaki pizzanın nasıl ortaya çıktığını hiç merak ettiniz mi? Pide pizzanın ilk versiyonudur. Zaman içinde kendilerine göre yorumlayan İtalyanlar pizzayı oluşturmuşlardır. Hatta bu konuda birçok rivayet vardır. Bunlardan bir tanesi; Osmanlı dönemlerinde batıya yapılan fetihler devam ederken İtalya da bir liman şehri ne kadar uzanır. Osmanlı askerleri ve leventleri bu şehri de fetheder. Acıkan askerlerden biri bir şeyler atıştırırken bir İtalyan yaklaşır ve ne yediğini merak edip sorar. Asker de pide yediği cevabını verir. Ancak İtalyan iyice meraklanmıştır ve nasıl yapıldığı gibi peş peşe soruları sıralar. Asker İtalya'nın sorularından sıkılıp başından savuşturmak için pidenin her türlü malzeme ile hazırlanabileceği cevabı ile kestirmeden cevap verir. Daha sonra İtalyan bu lezzeti deneyip beğenir ve kısa süre de tüm ülkeye yayılır. Pidenin adı pize olarak telaffuz edilirken zaman içinde pizza diye telaffuz edilmeye başlanır.

Pide uzun ve yayvan şekilde hazırlanır. İçerisine harç konulur ve kenarları kıvrılır veya üzerine bir kat hamur ile tamamen kapatılır. Fırında belirli bir süre pişirilir. Pide tek kişilik porsiyonlar halinde hazırlanır.

Pide kültürü özellikle doğu ve güneydoğu bölgelerimizde fırıncılık geleneğinin yaygın olması ile ortaya çıkmıştır. Daha sonra tüm ülkeye yayılmıştır.

Döner; eti döndürerek pişirip hazır hale getirilen yemek çeşididir. Adını da pişirme tarzından almıştır. Döner için et baharat ve marina ile hazırlanır. Daha sonra tek tek şişe geçirilen et parçalara dik olarak pişirilir. Her tarafının homojen bir şekilde pişmesi için belirli aralıklar da döndürülür. Et için kuzu olmasının yanı sıra tavuk ile hazırlanmaktadır.

Türk mutfağının unutulmaz üçlüsü köfte, pide ve döner. Bu lezzetlerin orijinal tarifine bağlı kalınarak sahip çıkmak gerekir. Çünkü mutfak kültürümüzün uzun yıllar devam ettirilmesi nesillere aktarılırken orijinal tarifler ile aktarılması gerekir. Bunun için ünlü şeflere, ustalara büyük görevler düşmektedir. Köfte veya pide yapmak yeterli midir? Yoksa en iyisini yapmak mı gerekir? Ankara'daki yetişen şefler, ustalar, lezzet ustaları Türk mutfağını koruma altına almıştır. Böylece unutulmaya yüz tutulan tariflere yeniden masada yer vermek, ülkemizi uluslararası alanlarda tanıtmak için birçok faaliyete yer vermektedir. Mesela en iyi köfte-pide-döner restoranları tanıtım konusunda büyük görev üstlenen mekanlardır.

Ankara, kültür çeşitliliği bakımından renkli bir şehirdir. Farklı kültürlere mutfağımızı tanıtıp ülkelerine döndüklerinde birbirinden lezzetli yemekleri ile geniş Türk mutfağına olan hayranlıklarını dile getirecektir. Böylece ülkemizin uluslararası alanda tanınması sağlanacaktır. Yani hak ettiği değeri verilecektir.

Ankara'daki en iyi köfte-pide-döner restoranları köklü geçmişleri ile faaliyetlerinde uzmanlaşmışlardır. Buradaki lezzetler yöresel tatları ile halkın beğenisini toplamaktadır.

Ankara'daki en iyi köfte-pide-döner restoran menüleri her yaşa hitap etmektedir. Mesela köfte çocukların asla hayır diyemeyeceği bir yemektir. Pide çeşitleri de yetişkinler için hem doyurucu hem de lezzetli bir yemek olması ile ailelerin tercih edebileceği menülere sahiptir. Ankara'daki en iyi köfte-pide- döner restoranları menüsü ile sınırlı değildir. Mekânda cazip seçenekler de mevcuttur. Mesela açık hava ile temiz hava da oturup, dostlarınız ile muhabbet edebilirsiniz. Yine özel günlerinizi kutlamak için ideal mekanlar arasında yer almaktadır.

Teknolojinin uğramadığı yer yoktur. Ankara'daki en iyi köfte-pide-döner restoranları da bunlardan biridir. Mekânda ücretsiz internet, ışıklandırma sistemi, hava sirkülasyonu sağlayan sistem ile oldukça modern çizgileri bulabilmek mümkündür. Değişime uyarak modern ve çağdaş mekanlar halini almıştır. Sadece Ankara halkının değil ünlüleri, sanatçıların da Ankara'daki en iyi köfte-pide-döner restoranlarını tercih etmekteler.