NEDİR YAHU BU ORYANTİRİNG ?

blog yazısı ekle !

NEDİR YAHU BU ORYANTİRİNG ?

Oryantiring Türkiye'de ismini yeni duyurabilen ve hemen hemen her yaş kesimine hitap eden bir spor dalıdır. Son derece eğlenceli olan bu spor dalını ben daha çok gizli nesne bulma oyunlarına benzetiyorum. Hem kısa sürece varış noktalarına varıp hem de yeni haritaları bulup rotanı belirlediğin süre ile ve diğer yarışmacılar ile yarıştığın belki de en güzel ve en eğlenceli spor dalıdır. Oryantiring Türkiye' de de oldukça gelişmeye ve çok daha fazla yer bulmaya başladı.

Trend sporlar arasında yer alan oryantiring sporu için özel eğitim merkezlerinde size oryantiring kursları veriliyor. Sadece hızlı hedef bulma ve parkur tamamlama yada harita okuyarak pusula kullanarak parkur tamamlamanız içinde verilmiyor oryantiring kursları. Aynı zamanda resmi bir spor dalı olması sebebi ile profesyonel sporcular yetiştirmek adına da sizlerin tercih edeceği kurslar arasında yer alıyor oryantiring kursları.

Mead Boutique Sports

Batıkent

devamını oku... Adres: İlkyerleşim Mahallesi 1997/1 Sokak No:2 Batıkent - Ankara

Krav Maga Ankara

Eryaman

devamını oku... Adres: Şehit Osman Avcı Mahallesi Göksu Prestij Konutları Kat:2 No:37 Eryaman - Ankara

Akademi Spor Uğur Öneş

Demetevler

devamını oku... Adres: 357. Cadde No: 25/G Demetevler - Ankara

Quads Team

Çayyolu

devamını oku... Adres: Konutkent Mahallesi 3028. Cadde 16-B/10 Kule Evo Çayyolu-Ankara

Kulüp 150 Karate ve Savunma Sanatları

Çayyolu

devamını oku... Adres: Prof. Ahmet Taner Kışlalı Mahallesi 2400.Sokak No:5 Çayyolu-Ankara

İkra Spor Kulübü - Çakırlar

Batıkent

devamını oku... Adres: Yeni Batı Mahallesi 2349.Sokak Genel İş 11 Sitesi Batıkent - Ankara

MZ Sport Club

Çankaya

devamını oku... Adres: İlkbahar Mahallesi Galip Erdem Caddesi 576.Sokak No:12 Çankaya-Ankara

Fit GYM

Çukurambar

devamını oku... Adres: Söğütözü Mahallesi Söğütözü Caddesi 2 D Blok No:10 Koç Kuleleri Çukurambar - Ankara

Base Life Club

Çayyolu

devamını oku... Adres: Angora Caddesi No:209 Beysupark Çayyolu-Ankara

İkra Spor Kulübü

Batıkent

devamını oku... Adres: Yeni Batı Mahallesi 2349.Sokak Genel İş 11 Sitesi Batıkent - Ankara

Winner Club

Keçiören

devamını oku... Adres: Gün Sazak Caddesi No: 111/ A-B Keçiören - Ankara

Coopers Gym

Bağlıca

devamını oku... Adres: Bağlıca Mahallesi Bağlıca Bulvarı No:28/C Bağlıca-Ankara

Ocean Sport Akademi

Ümitköy

devamını oku... Adres: Mutlukent Mah. 2432. cad. 1971. sok. No:2 (Ümitköy Burger King yanı) Ümitköy-Ankara

All Time Fitness Club

Yaşamkent

devamını oku... Adres: Yaşamkent Mahallesi 3253 Cadde No:4 Crystal Towers E Blok Yaşamkent-Ankara

Force Crossbox

Bilkent

devamını oku... Adres: Üniversiteler Mah. 1598. Cad. Bilkent Plaza A3 Blok No:5 Ankuva İş Merkezi Yanı Bilkent - Ankara

İncex Arena Spor Kulübü

İncek

devamını oku... Adres: Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı mah.2873 cad. No:3BB4 Anchor iş merkezi Çankaya Ankara

Boost Pilates

Çankaya

devamını oku... Adres: Sinpaş Altınoran Kule 2023 Kat:34 No:229 Çankaya - Ankara

Anadolu Şahin Spor Kulübü

Keçiören

devamını oku... Adres: Osmangazi Mah. Aşıkpaşa Cad. Final Okulları Keçiören Kampüsü Keçiören - Ankara

Pulse Health Sports Studio

Mustafa Kemal Mahallesi

devamını oku... Adres: Mustafa Kemal Mah. 2133. Sok. 11/2 Mustafa Kemal Mah.-Ankara

G Training Vip

Bahçelievler

devamını oku... Adres: Mareşal Fevzi Çakmak Cad. No:40 Bahçelievler - Ankara


Oryantiring hızlı hedefleri bulma oyunudur. Hızlı bir şekilde arazi üzerinde saklanan hedefleri bulmaları için yapılmış bir oyundur. Hem doğa yürüyüşü yaparken hem de oyun ile eğlenerek yapılan en güzel oyundur. Eskiden asker sporu olarak bilinirdi şimdiler de ise ortantiring sporları için özel parkurlar ve alanlar vardır. Ayrıca dünya genelinde koşarken satranç oynamak gibidir diye bir terim kullanılıyor.

Oryantring sporunu daha detaylı olarak anlatmak istersek; bazen bireysel, bazen de gruplar halinde oynanan bir spordur. Tamamen zeka, dikkat ve insan gücüne dayalı olan ortantiring sporu, eğlenceyi ve heyecanı en yüksek düzeyde yaşamanıza sebep olacaktır.

Oryantiring Nasıl Bir Yerde Yapılmalı ?

Genelde oryantiring doğa ortamlarında ve ormanlarda oynanır. Doğa ile iç içe spor yapmayı seviyorsanız aslında en çok da sizin seveceğiniz bir spor dalıdır ve Ankara'da bir çok oryantiring kursları bulunmaktadır. Bu spor için kursa gitmek isterseniz en iyi oryantiring kursları aşağıda yer alıyor.

Peki Bu Meret Nasıl Oynanıyor?

En güzel yerine yanı nasıl oryantiring sporu ile oynandığına geldi sıra ki anlatması bile bu denli keyifli ise oynaması ne denli keyiflidir, siz düşünün hatta mümkünse en kısa zamanda deneyin derim ben :) Şimdi doğa içerisinde yada ormanlık alanda oryantiring ortamı önceden hazırlandı ve hepimiz toplaştık bu esna da gruplar olarak mı yoksa bireysel mi yola devam edileceğini de kararlaştırdıktan sonra herkese ilk olarak oyun ve kuralları anlatılıyor ve haritalar veriliyor.

O haritalar genelde kolay okunabilir ve anlaşılabilir haritalardır ama daha hızlı harita okumak ve yön belirlemek de oldukça önemli olduğu için sırf bu sebep ile bile oryantiring kurslarına gitmek isteyebilirsiniz . Çünkü her şeyden önce zaman ile yarışıyorsunuz. Size zaten yön bulma ve harita okuma ile ilgili bir eğitim veriliyor ama size tavsiyem mutlaka bir oryantiring kursuna gidin ve size daha hızlı harita okuma ve pratik şekilde parkur tamamlama yöntemleri göstererek sizleri başarıya daha hızlı ulaştırsınlar.

Oryantiring parkurları sırayla tüm parkur hedeflerine ulaşmak için hazırlanmıştır ve bu haritalarda da zaten sizin hedeflere nerelerden gideceğinizi belirlemeniz için dağıtılmıştır. Önemli olan unsurda en kısa zamanda en kısa yoldan gitmektir. Oryantiring ciddi bir konsantrasyon ve dikkat gerektiren bir spor dalıdır.

Haritanın yanında pusula ve yüzük veriyorlar, pusula yön bulmanızda yardımcı olması için veriliyorken yüzüklerin amacı çok daha farklıdır. Yüzükler eskiden fişekli ve zımbalı iken şimdiler de artık elektronik yüzükler veriyorlar. Bu yüzüğünde asıl adı SI 'dır. Bu yüzükler sizlerin harita ve pusula yardımı ile hedef varış noktalarına vardığınızı belirtmek için o yüzük ile hedef noktasındaki yine elektronik yüzük okutma yerlerine okutarak yolunuza devam edebilirsiniz. Hedef varış noktalarında da saklanmış olan haritalar vardır ve bir sonraki varış noktanıza sizi götürecektir. Saklamak derken hemen gözünüz korkmasın yani öyle gömerek saklamıyorlar biraz kuytu köşelerden çıkabiliyor sadece bazen de öylece bir ağaç dibinde bulabiliyorsunuz. Eğer oryantiring kurslarına daha önce gittiyseniz muhtemelen saklama şekilleri ve yerleri hakkında sizlere oryantiring kurslarında bilgi vereceklerdir.

Böylece devam ederken en son varış noktasına varana kadar teker teker tüm hedef noktalarından geçerek parkuru tamamlıyorsunuz. Nasıl en çok gol atan futbolda kazanıyorsa oryantiring sporunda da ilk ve en kısa sürede bitiren kazanır.

Oryantiring Ormanlık Alan Sporu Deriz Ama ....

Sadece ormanda yapılan bir spor değildir. Oryantiring sporunu dağda yapabilirsiniz, yada su altında isterseniz de şehir içlerinde hatta bir ara bu sporu vurgulamak adına TRT 'de bir oyun hazırlanmış ve öğrencilere varış noktaları konularak yeni hedef noktasını bulmak adına verilecek olan haritayı bulması içinde ayrıca bir bilmece sorulur ve yeni haritanın yeri bilmecenin cevabındadır. Biraz daha yorum katarak yapılan bu yarışma tarzı oryantiring sporunda ilk olarak en kısa sürede gelen yarışmacı ya hemen bir para ödülü falan veriliyordu. Şehir oryantiringi için iyi bir örnekleme olmuştur umarım.

Aslında dağda, bayırda, suda nerede isterseniz oynayabileceğiniz bir oyunlu spor dalıdır ama siz nerede oryantiring yapacağınıza karar verdikten sonra oryantiring kursuna yazılırsanız sizin için daha elverişli bir kurs olacaktır.

Oryantiring sporunda en önemli kurallardan biri de yarışmacılar birbirlerini izleyerek yada takip etmemeleridir, parkurda devam ederken "takılayım şu önümdekinin peşine o bulur gider bende verir peşinden giderim, birinci olmasam da belki ikinci olurum ya " diye düşünmeyin sakın yasak bu durumlar. Zaten bu gibi durumların önüne geçmek adına bir kaç dakika ara ile parkura çıkış verilir. Olur ya yolda zati cemalleri ile karşılaşırsanız sakın ama sakın birbirinizi izlemeyin bu izleyen kişinin hile yaptığı anlamına gelir ve diskalifiye olmanıza sebep olur.

Oryantiring Sporu İçin Kurslar Var Mı ?

Oryantiring sporu alışıla gelmiş spor dallarından farklı olduğu için başlangıç da size daha çok oyun gibi gelebilir fakat bu oryantiring sporu için Ankara' da çok fazla oryantiring kursları vardır. En iyi Ankara Oryantiring kursu size en yakın olanıdır.Oryantiring kurslarında ne tarz eğitim veriyorlar derseniz böyle kağıtlı kalemli bir eğitim tabi ki de yok. Oryantiring sporunu tanımanız adına tarihçesi biraz anlatan birkaç kağıt harici görecebileceğiniz tek kağıt haritalar olacaktır. Oryantiring kurslarından özellikle hızlı harita okumaları ve pratik harita okumaları gösterilecektir. Oryantiring kurslarının esas amacı sizlere sporu öğreterek püf noktaları ile sizlere parkuru en hızlı şekilde tamamlatmak ve birinci olarak finish çizgisine varmanızı sağlamak olacaktır.

Eğer ki yürüyüş parkurlu bir oryantiring kursunu tercih etmek yerine bisikletli yada kayaklı bir oryantiring kursunu da tercih edebilirsiniz. Bu durumda parkur harici olarak sizlere muhtemelen oryantiring kurslarında kullanacağınız araç gerekleri ile nasıl daha hızlı parkuru tamamlayacağınızı da göstermek ve püf noktalarını verecektirler.

Oryantiring Çeşitleri Nelerdir.?

Bir çok farklı şekilde yapılan oryantiring sporu içersinde de bir çok farklı parkurlarda da uygulanmaktadır. Örnek verecek olursak; koşarak, dağ bisikleti ile, kayak ile, engelli olarak ( tekerlekli sandalyelere uygun olarak ) hazırlanmış olan parkurlarda ve su altında yapılan çeşitleri Türkiye'de biliniyor. Bu güzel spor dalımızın ilerleyen süreçlerde hem oryantiring spor federasyonu, hem oryantiring sporcuları hem de oryantiring kursları tarafından farklı seçenekler sunularak daha da artmasını bekliyoruz.