SAĞLIK BEDENDE DEĞİL, BEYİNDEDİR

blog yazısı ekle !

SAĞLIK BEDENDE DEĞİL, BEYİNDEDİR

Hayatta şakası olmayan tek şey nedir ? derseniz bizce sağlıktır. Gittiğinde dönemeyen kolay kolay geri gelmeyen en ufak bir şey de hemen bozulan ve toparlanması zor olan tek şeydir. Sağlıklı yaşam nedir diye düşündünüz mü ?

Sağlık sadece vücudunda sakatlık olmaması, vücudunun tüm fonksiyonlarını eksiksiz yerine getirmesi değil, ruhen de mutlu, huzurlu ve iyi olmasıdır. Günümüz şartlarında gerek besinler gerekse yaşam şartları sağ olsun çok da böyle bir imkan yakalayamıyoruz.

Günümüzdeki hormonlu, GDO'lu besinler sağ olsun hem fiziksel hem de ruhsal yönden ciddi çöküntüler içine sürükleyebiliyor bizleri. Sağlık öyle bir şey ki fiziki rahatsızlıklar, ruhsal rahatsızlıkları, ruhsal rahatsızlıklar fiziki rahatsızlıkları ardı sıra getiriyor. Hızlı tüketim peşinde hızlı üretimi getiriyor bu durumda hormonlu ve sağlıksız yiyecekleri soframıza koymamıza neden oluyor. Bu durumdan kurtulmak adına bu kez de organik ürünlere yönelelim derken, onlara da hile hurda karıştırıp organik besinleri de bozuyorlar. Tabi ki bu durumlar bize çok farklı sorunlar da yaşatıyor.



Yazıyor Yazıyor Sahte Yiyecekler Yazıyor

Organik diye dünya para verip aldığımız domatesleri eve getirip 2 gün bekletiyorsun balon gibi sönüyor, kokusu beş liralık parfüm gibi gidiyor, bir de kestin mi içi fos çıkıyor. Bunu değil yemek hayvanın önüne koyamazsın ziyan olmasın diye. Bu durumlar bizde hormonel rahatsızlıklar getiriyor, hormonel rahatsızlıklar kilolar getiriyor derken bunun zincirleme olarak getirdiği diğer şeyleri tek tek burada sıralamaya da gerek yok, eee en son psikolojimizde gitti mi ? Napcaz şimdi ? Bu durum hem bayanda hem de erkek de çok farklı şekiller de kendini gösterebiliyor.

Mesela kadınlarda kıllanma, erkeklerde göğüs büyümesi yapıyor. Sadece sebzeler mi ? Yok canım eti var bunun, tavuğu var, bebek maması evet evet bebek maması bile var. Hiç affetmiyor vicdansızlar her yerden söğüşlüyorlar bizi. Ne yapalım yemeyip içmeyip ölelim mi ? Yoo imkanınız varsa köyünüze dönün gerçekten kendi yetiştirdiğiniz organik şeyler ile beslenin. Yada hobi bahçeleri kiralayın. " Pehh günümüz şartlarında kirayı zor ödüyoruz, hobi bahçesi diyorsun " diyiceksiniz o zaman sizde saksıda başlayın balkonun bir köşesinde bakalım ne olacak tamam aylık ihtiyacını karşılamasa da günün en önemli öğünü olan kahvaltı ihtiyacınızda domatesi, biberi dalından koparıp yiyebilirsiniz.

Sağlık Hormonlu - Organik Kadar Kolay mı ?

Hayır değil organik 1 tavuğu tek başına yersen olmaz. Her sabah yağ da yumurta yersen, 5 tabak yemek yersen yok olmaz. Sağlıklı yaşamak istiyorsan etkenler kadar davranışlar ve alışkanlıklar da çok ama çok önemli ... Diyet yapma tabi ki ama bilinçli ye doyduğunda kalk sofradan doyduğunu anlayabilecek şekilde ye. Yalan yok detoxlar da çok ciddi etki gösteriyor. Sana ne zaman daha kolay geliyorsa o zaman yap. Belki izin günümde daha iyi yaparım dersin, belki de izin günümde rahatıma bakarım dersin o da senin bileceğin iş. Ama ben hiç yapmam dersen sağlık elden gider ben onu bir diyim de ...

Sadece Beslenme Değil Vücudunun En Büyük İhtiyacı

Evet evet aklından geçen ve hep kaçtığın o gerçek SPOR ... Korkma hemen ya yürüyüş yap, spor salonuna yazıl, cirit atla, amuda kalk demiyorum. Sporu hobilerin ile birleştir diyorum. Bisiklet sür mesela yada uzun zamandır yapmak istediğin vakit bulamadığın dağ yürüyüşünü yap. Yaşarken zorunluluklarını hayallerin ve hobilerin ile birleştir. Çok daha kolay ve güzel olacaktır. Keyif al arkadaşım şu hayattan.

" Spor stresi azaltır " evet klişe ama gerçek bir şey, sen bir de bunu isteklerin ile birleştir bak ne stres koyar sana ne de spor denemesi de bedava :)

Ruhun Gıdası Müzik İse Spora Ne Gerek Var Şimdi

Ruhunu rahatlatmak için müzik dinle ama acılı depresif şarkılar değil. Şimdi Müzikle beslediğin bu ruhunu nasıl deşarj olmasını sağlayacaksın, olmasın kardeşim deme çünkü ruhen rahatlık sağlık için de oldukça önemli düşünsene devamlı stresli ve gerginsin hatta artık boğulduğunu hissediyorsun. Bunalım, depresyon, panik atak ve daha niceleri peşi sıra geliyor. Eeee garibim beyin ne yapsın. Fiziksel sağlığını mı, yoksa ruhsal sağlığını mı düzenlesin ? Sende ona yardımcı ol arkadaş kağıt kalem olmadan mektup yazılmaz. O mektubu yazıp göndereceksen, hayatında başarılı ve mutlu olacaksan sağlığına bakacaksın.

O zaman örnek bir sağlıklı yaşam biçimi anlatsana dersen hemen anlatıyorum. İster çalış, ister çalışma sabah erken kalkmak adetin olacak ve sabah güzel bir kahvaltını yapacaksın hani sabah yürüyüşü de iyi olmaz değil ama zorlama sen kendini yavaş yavaş vücudun kendisi isteyecek zaten. Aynı zamanda kahvaltı sonrası yap kendine acı bir kahve iç bakalım hem hazmın kolaylaşsın hem beynin uyansın. Gün içerisinde öğle yemeğine kadar da al arada bitkisel çaylar daha dinç tutsun seni, öğle yemeğinde de her gün yeme bu denli yağlı tuzlu şeyler, bak nasıl rahat olacak vücudun ... Akşama gelince akşamda ne varsa bir tabak tüket arkadaşım.

Spor yapıcam, diyet yapıcam,sağlıklı yaşıyıcam diye tamamen sağlığından ve psikolojinden de olma yorma kendini ve dinle vücudun ne istiyor. Bak o zaman her şey hoş gelecek sana da yormayacak dinlendirecek.

Sağlıklı bir yaşam istiyorsan kendini yormayacak psikolojini rahatlatacak bedenini ve organlarını yormayacaksın ki onlar da sana hizmet edebilecek. Onları dinlendireceksin onların ihtiyaçlarını dinleyeceksin yukarıda bahsettiğimiz her şey boş sen ve senin bedenin ne istiyorsa sağlığın için sadece onları yapacaksın.

Hepsi Tamam İse Ruhsal Sağlık Detoksuna Geçiyorum

Ruhsal olarak sağlık vallahi her şeyden çok ama çok daha önemli. En başta şunu bilmeliyiz çok fazla önemsediğimiz o güzel beynimiz bizim aptal uşağımızdır. Bir çok nedenler sana stresler yaratıyor olabilir. Olsun sebep her ne olursa olsun inan bana o yüklerinden kurtulmalısın ruhunu ve kendini özgür bırakmalısın, bırakmalısın ki yaşayabilesin.

Hepimiz hayatlarımızı kendimize birer açık hapishane yapmış ve kendi hayatlarımızın mahkumu olmuşuz. Bunu yapanda kendimiziz evet evet başta çok saçma geliyor kulağa ama öyle kendi hapishanelerimizde kendi esaretimizle bağlanmışız. Şöyle düşün karşıda hayallerin, güzel günlerin hatta en büyük istek ve özgürlüğün var ama sırtında bir halat bir dağa bağlamışsın ve onu da yanında oraya sürüklemeye çalışıyorsun. Ne alaka ya deme sakın yaşadıkların hep böyledir. Sevmediğin veya çok aşırı yorulup üstüne üstlük birde karşılığını alamadığın bir işte çalışıyorsun. Çekme onu sırtında hayallerine doğru mecburiyetlerin de izin vermiyor o ortamdan ayrılmaya o zaman ya o ortamda eğlenmeyi keşfet yada aynı zamanda farklı iş bak çünkü tüm bunlar seni sağlığından ediyor.

Ya da kırıldın, incindin hatta belki terk edildin, " haydi haydi bunu da eğlenceli hale nasıl getiricez anlat bakalım ne güzel terk edildik be.. ne güzel kırıldık bee mi diyelim ? " tabi ki de hayır sağlığın için kendin için serbest bırak gitsin.

Sen bunlar ile kafanı ve vücudunu yorarken aslında sadece kendini cezalandırıp, sadece kendi sağlığına zarar veriyorsun.

O zaman sağlıklı ve mutlu bir hayat için kendini, bedenini, organlarını ve ruhunu yorma sevgiyle serbest bırak ...