DEKORASYON SENİN İŞİN

blog yazısı ekle !

DEKORASYON SENİN İŞİN

Dekorasyon işi en çok kadınların ilgisini çeken ve doğasında olan süslenme isteğinin evinin içine yansıtma sanatıdır. Yani bizce :) En sade kadın bile iç güdüsel olarak süslenmeyi severken yaşam alanını süslemeyi sevmeyen kendine benzetmeyen bir kadın gördünüz mü? Ben görmedim. İş yerinde bile dikkat edin her kadının masası kendisini yansıtır, olmaz öyle standart masalar. Yada erkeklere bakın, onlar da kendi tarzlarına mutlaka ama mutlaka bir obje bulundururlar masalarında çünkü bu sahiplenme iç güdüsü ve ait olma iç güdüsü ile yapılır.

Bir evi dekore etmek yada eski eşyaları yenilemek herkesi rahatlatan böyle bir içini açan bir durumdur. Bazen insan dekore ederken nerden başlayacağını bilemiyor. Şimdi adım adım nasıl başlayacağımıza bir göz atalım isterseniz.



1. Adım Dekore Edilecek Mekanın Kullanım Amacı

En önemli etken ne için kullanacağınız ve gününüzün ne kadarını ve hangi saatlerini bu kısımda geçireceğiniz. Mesela oturma odası günün büyük kısmını geçireceksiniz ve televizyon izleyip kitap okuyacağınız uzanacağınız bir yer olarak düşünürsek. Güneş ışığını en çok alan ve gününün büyük bir bölümünde ışık alması çok önemli. Vaktinizin büyük kısmını geçireceğiniz bu alanın karanlık olmasını tabi ki de istemezsiniz. Işık almıyorsa dekore edeceğiniz dekorasyon tarzına uygun ışıklandırmalar kullanabilirsiniz ve daha fazla aydınlık ve ferah olmasını sağlayabilirsiniz.

2. Adım Dekorasyon Tarzını Seçme

Ne tarz bir dekorasyon yapacağınıza karar vermeniz çok önemli internet üzerinde size fikir verecek ve kombin konusunda size yol gösterebilecek bir çok örnekler bulabilirsiniz. Bir kaç örnek vermek gerekirse, vintage dekorasyon, klasik dekorasyon, rutik dekorasyon, osmanlı tarzı dekorasyon, modern dekorasyon, geleneksel dekorasyon gibi bir çok çeşit bulabilirsiniz. Ya da en çok sevdiğiniz tarzları bir araya getirerek kombinleyebilirsiniz. Önemli olan sizin ne istediğiniz, nasıl rahat ettiğiniz, nasıl daha iyi ve huzurlu hissettiğinizdir. Mesela siz bembeyaz dekorasyon seviyor olabilirsiniz yada rengarenk dekorasyonda olabilir. Bir çok depolama alanına ihtiyacınız da olabilir. Küçük bir odanız da olabilir fakat dekorasyon için profesyonel bir yardım alacak maddi güce de sahip olmayabilirsiniz.

O zaman hemen ne yapacağınıza karar verin ve dekorasyon yaparken küçük alanları daha geniş gösterecek ipuclarına bakabilirsiniz. Birazdan bunun ile ilgilide bir kaç örnek vereceğiz.

3. Adım Dekorasyonunuzun Ruh Halinizi Nasıl Etkilediği

Evinde özgür alan sever herkes mahremiyette oldukça önemlidir, Bu neden ile ruh halinizi daha iyi hale getirecek renkleri seçmenizde yarar var mesela ev dekorasyonunda renklerin insanların psikolojisi üzerindeki etkileri çok önemlidir. Psikolojik etkilerine göre bir kaç gruba ayırarak kısaca özetleyerek geçebiliriz.

Kırmızı, sarı ve turuncu enerji veren, pozitifliği tetikleyen, neşeli olma hali ve sosyalliği arttıran renklerdir. Pembe romantik, pozitiflik hissi veren ve özellikle kız çocuklarında kullanılmasından da olacak ki masumiyeti simgeleyen bir renktir. Siyah gücü temsil eden bir renk olmasına rağmen ev dekorasyonunda depresif bir etki yarattığı için tercih edilmeyen bir renktir. Çok koyu olması depresif bir ruh hali verir. Ama ben siyah mutlaka kullanmalıyım diyorsanız o zaman size önerim objeler ile kullanmanız olacaktır. Yeşil renklerin en pozitifidir ve evinizde fresh bir hava olmasını istiyorsanız kullanmanız gereken belki de en başlıca renktir. Çünkü ev dekorasyonunda kullanılan yeşil renk canlılık, bolluk, bereket ve başarıyı temsil etmektedir.

Mavi ise gökyüzü ve deniz gibi özgürlüğü, ferahlığı ile bize rahatlatıcı bir etki yaratmaktadır. Bir de dekorasyon da en ama en çok kullanılan renk olan mor tonları var ki dünya genelinde en çok üzerine araştırma yapılmış renktir. Çünkü insan psikolojisi üzerinde en önemli iki etkisini bilmeyen neredeyse yoktur. Mor hayal gücü ve yaratıcılığı tetikleyen ve güçlendiren bir renk olarak renk paletleri içerisinden aramıza katılıyor. Belki de kendilerine dekorasyon işlerinin assolisti diyebiliriz.

Bunların yanı sıra ruh halinizi etkilemesi demiş iken küçük bir oda da çok sıkılıyor olabilirsiniz. Hatta belki oturma odanız yada evinizdeki herhangi bir oda ışık almıyor olabilir. Her ikisi içinde ortak bir çözüm isterseniz aynalar ve ışıklandırmalar sizi bu dar alanı olduğundan çok daha büyük göstermenizi sağlayacak en temel dekorasyon hilesidir. Bir de yerleri olabildiğince koyu yer döşemeleri ile dekore ederseniz biraz daha olduğundan büyük hissi verecektir. Ayrıca organizerlar ile depolama alanları hazırlarken yapı marketlerinden alacağınız yada kendi yapacağınız dekoratif depolama alanları hazırlayabilirsiniz.

4. Adım Düzenlenen Alanı Kaç Kişi Kullanacak

Şimdi bir oturma odasını çekirdek aile olarak iki ila beş kişi arasında kullanabilirken, evin salonunu yerine göre on beş kişi de kullanabiliyor. O yüzden kullanım alanınızda kişi sayısı çok önemli dört kişilik bir aile olduğunuzu varsayalım. Oturma odasından devam edelim; şimdi küçük odamızı yer döşemeleri, aynalar ve ışıklandırmalar ile olduğundan daha geniş bir görünüme kavuşturacak şekilde dekore ettik. Renk seçimimizde tamam geriye kalan büyük eşyaların seçimini nasıl çözümlesek ? Oturma odanızda kullanacağınız oturma grupları için L koltuk takımları oldukça modern ve çeşitlilikleri ile oldukça fazla seçenek sunuyor. Hem alt kısımlarını depolama alanı olarak kullanabilirsiniz hem de odanızda bir çok koltuk kullanarak daha da daralmak yerine alandan daha fazla kazanmış olursunuz.

Bir de büyük yada küçük alan olsun göz yormayan dekorasyonlar yapmaya çalışın, işlevsiz objeler ile çok fazla yer kaplayan ve göz yoran detaylardan vazgeçmeli, daha çok hem dekoratif olabilecek hem de kullanabileceğiniz tarzda objeler seçmeye özen gösterin. Özellikle bu objeleri seçerken daha fazla rahatlatıcı etkileri olan şeyler olmasına özen gösterin mesela mumlar oldukça işlevsel ve rahatlatıcı etkisinin yanı sıra kullanıma da uygun. İster romantik yemeklerinizde isterseniz de şık sofralarınız da kullanabilirsiniz. Tabi ki de tüm bunları yaparken renk uyumunu da unutmamak gerekiyor.

Büyük parçalı eşyalarımızı seçtik yerleştirdik, küçük objelerimizi de yerleştirdiysek başka önerilere geçebiliriz sanırım. Bundan sonraki anlatacaklarımız sadece küçük başka dekorasyon önerileri ...

Diğer Dekorasyon Önerileri

Mesela dekorasyon ile ilgili fikir sahibi olmak için bir çok yerden hata ev dekorasyon dergilerinden bile fikirler aldın. Bu esna da şu ünlü DIY ( do it yourself ) yani kendin yap projelerine mutlaka denk gelmişsindir. Çok basit yöntemler ile çok güzel ve özel ürünler yaparak ev dekorasyonunda kendi dokunuşlarınız ile yorumlar katmanıza ciddi mana da olanak sağlıyor. Yok benim becerilerim yoktur öyle şeylere diye içinden geçirsen bile aslında yapması çok basit videolara biraz göt atmakta ve denemekte yarar var. Balona sarılan saman makromeler ile yapılan saksılıklar, avizeler, kaseler, vazolar var. Yada market paletlerinden muhteşem dekorasyon örnekleri var.

Belki yine de ben bunları yapamam diyor olabilirsin o zaman kendi dokunuşların olsun ama tüm işi de ben yapmayayım dersen yapı marketlerden bir çok değişik portatif ürünler bulabilirsin kendine ve onlar üzerinde çalışarak kendi dokunuşlarını yapabilirsin evin için.

Ev dekorasyonunda aslında en temel unsur göz yormadan seni ve tarzını yansıtan bir eve ve dekorasyona sahip olmaktır. Tabi bu esna da senin evindeki mutluluğun ve rahatında oldukça önemlidir.