EN İYİ BAĞLAMA KURSLARI

blog yazısı ekle !

EN İYİ BAĞLAMA KURSLARI

EN İYİ BAĞLAMA KURSLARI

Bağlama, telli çalgı aletine verilen isimdir. Aynı zamanda Türk halk müziğinde kullanılır. Yapı itibari ile küçük gövde ve uzun saptan oluşur. Ancak bu yapı ülkemizin sınırlarında değişikliğe uğrar. Boyutlar küçülebilir veya büyüyebilir. Tel sayısı dokuz veya yedi arasındadır. Mızrap ile çalınır. Ülkemizde bağlamaya duyulan büyük ilgi sonucunda çalma teknikleri ve bağlamayı tanıtmak adına kurslar açılmaktadır. Ankara'daki en iyi bağlama kursları bağlamanın tanıtımında önemli rolü üstlenmiştir. Telli ve mızrap ile çalınan bağlama zaman içinde teknoloji ile harmanlanarak elektro bağlama gibi bir çeşit daha ortaya çıktı.

Seda Müzik ve Sanat Kursu

Beştepe

devamını oku... Adres: Beştepe Mahallesi Zübeyde Hanım Caddesi No:56 Beştepe - Ankara

Demiurk Sanat Akademi

Yenimahalle

devamını oku... Adres: Yunus Emre Mah. Catalkaya Sokak No: 48-1 Yenimahalle Ankara

Broadway Sanat Akademi

Batıkent

devamını oku... Adres: Yeni Batı Mahallesi 2402. Cadde No:11 Yenimahalle - Ankara

Temel Eğitim Spor Kulübü

Keçiören

devamını oku... Adres: Aktepe Mahallesi 949. Cadde 32/B Keçiören - Ankara

Adım Sanat ve Dans Okulu

Yaşamkent

devamını oku... Adres: Yaşamkent Mah. 3300. Sokak No: E / 5 Modacity Yaşamkent - Ankara

Angora Dans Stüdyosu

Tunalı

devamını oku... Adres: Güvenevler Mah. Güneş Sokak 1/1 - Şili Meydanı Tunalı-Ayrancı-Ankara

Armoni Dans ve Müzik Akademi

Dikmen

devamını oku... Adres: Osman Temiz Mahallesi 1026. Cadde No:50 Dikmen-Ankara

Atlas Sanat Okulu

İncek

devamını oku... Adres: Alacaatlı Mahallesi 3602 Sokak No: 1/65 Ankara - İncek


Bağlamanın Özellikleri Nelerdir?

  • Bağlama, mızrap ve yaklaşık dokuz tele sahiptir.
  • Bağlamadan notalar, tellere parmak veya mızrabın dokundurulması ile oluşturulmaktadır. Parmaklar ile tellere dokunularak notaların bağlama da çalma tekniğine şelpe denilir.
  • Bağlamanın yapısı sap, tekne ve göğüs gibi bölümlerin bileşiminden oluşmuştur.
  • Dut ağacı, bağlama yapında en çok tercih edilen ağaç türüdür. Ancak başka ağaç türlerinden de bağlama yapılabilir. Mesela ceviz, kestane gibi.
  • Eşik ayarları önemlidir.
  • Perde gerginliklerinin sıkı ayarlanması gerekir.
  • Bağlamanın bölümlerinden sap kısmı orta incelikte olması gerekir. Ne çok kalın ne de çok ince.
  • Burgu kısımları ahşaptan olanı tercih edilmelidir.
Ankara'daki en iyi bağlama kurslarında ideal bağlama özellikleri nasıl olması gerektiği de vurgulanmaktadır. Böylece piyasada dolaşan sahte bağlama çalgı aletinden uzak durmak, bağlama da ustalaşma sağlamak için orijinaline sahip olmak gerekir.

Bağlama Çeşitleri Nelerdir?

  • Meydan sazı: on iki tellidir. İsmini meydanlarda çalınıyor olmasından dolayı almıştır. Bağlama çeşitleri içerisinde en büyük olanıdır. Diğer bir özelliği de bam telinin diğerlerine göre daha kalın olmasıdır. Bunlara bambam denilmektedir. Çıkardığı sesin özelliği yüksek baslı olmasıdır.
  • Divan saz: tel sayısı yedi ile dokuz arasında olan bir bağlama çeşididir. Meydan sazından sonra gelir.
  • Çöğür: altı ile dokuz arasında tele sahiptir. Sema ve ayin gibi müzik türlerinde kullanılır.
  • Bağlama: ana çalgı aletidir. Tel sayısı altı ile dokuzdur.
  • Bozuk: yaklaşık olarak bağlama kadardır. Tel sayısı da dokuzdur. Akdeniz ve ege yörelerinde kullanımı oldukça yaygındır.
  • Aşık sazı: adını çalan aşıklardan almıştır. Bağlamanın üç bölümünden biri olan sap kısmı bağlamaya oran ile daha kısadır.
  • Tanbura: bağlamaya göre daha ufaktır.
Kopuz, bağlamadan daha önce icat edilmiş ve aynı aileye aittir. Yani bağlamanın atasıdır.

Bir bağlama üzerinde üç bölüm teller bulunmaktadır. Her bölüm içinde ikişerli ya da üçerli tel grupları vardır.

Kültürümüzün ürünü olan Türk halk müziği son yıllarda farklı müzik türlerine göre geri planda kalmıştır. Yeni neslin harika notalara sahip eserlere yabancı kalmaması ve müzik kulağının geliştirilmesi adına kurslardaki hizmetler yönlendirilmektedir. Özellikle de Ankara da hem yerli halka hem de turistlerin ilgisini karşılamak için Ankara'da en iyi bağlama kursları faaliyettedir. Ülkemizde kültürümüzü tanımaya gelen turistler bağlamaya da büyük ilgi göstermektedir. Ankara'daki en iyi bağlama kurslarının en önemli özelliği aynı zamanda bütün dünyaya Türk bağlamasını tanıtmaktadır.

Bağlamanın Tarihsel Gelişimi

Bağlama, kültürlere göre isim ve yapıca değişimlere uğramıştır. Mesela İngilizce luth; bağlama anlamına gelirken bu karşılık el ud dan oluşmaktaydı.

Anadolu'daki bağlama esintileri Hitit dönemlerine rastlamaktadır. Urartular, Lidyalılarca kullanıldığı bilinmektedir.

Bağlama diğer çalgı aletlerinin sesi ile uyumludur. Ayrıca tek başına çalındığında da insanların kulağına hoş nağmeler ulaştırmaktadır. Buna bağlı olarak bütün saz çeşitleri arasında bağlama, listelerin ilk sırasında yerini almaktadır. Günümüzde ülkeler güç üstünlüğü olarak sanatı kullanmaktadır. Ülkemizin sahip olduğu müzik türleri ve çalgı aletleri yarışma konusunda oldukça güçlü bir etkiye sahiptir. Böylesine etkili güçleri değerlendirmek için yetenekli sanatçılara da ihtiyaç vardır. İşte Ankara'daki en iyi bağlama kurslarının hizmetleri gerek ülke içinde gerekse dünya çapında ses getiren sanatçıları yetiştirmeye devam etmektedir.

Bağlama ister hobi olarak ister ülkemizde yetişen değerli sanatçılar gibi kariyer hayatını uzun soluklu bağlamaya adamak isteyenler için iyi bir tercih olabilir. Aynı zamanda her yaştan insanın gönül vererek değerli zamanını bağlamanın tekniğine adamak geçirilen sürenin önemini artırmaktadır.

Kaliteli Bir Bağlama da Olması Gerekenler

Müzik piyasasında çalgı aletlerinin orijinallerinin üretimi yapıldığı kadar sahte malzemelerden de üretim yapılmaktadır. Sahte üretim, müziğin notalarının tam anlamı ile istenilen tını da oluşturulamaması gibi sorunlara yol açar. Büyük hayal kırıklığına neden olabilir. Öyleyse bağlama tercih ederken kalitelisini nasıl anlayabilirim gibi soruların net cevabını bu satırlarda bulabilirsiniz:

  • Bağlamanın yapıldığı malzeme ve ustanın el işçiliği kaliteyi belirleyen unsurlardandır. Bağlamada kullanılacak malzemenin yani ağacın bağlamaya özgün olmalıdır. Ve ağacın düzgün ve kolay şekil alabilmesi için kuru olması gerekir. Kuruması için en az beş yıl bekletilmesi gerekir. Kullanılan ağaç dut olmalıdır.
  • Bağlamada sesin çıktığı bölüm göğüstür. Bağlamanın amacını oluşturan kısımdır. Bu bölüme özgü olması gereken ağaç çam ya da ladindir. Göğüs kapağı da inceliği ölçülerine göre olması gerekir. Tekne bölümünde uygulanan yaprak tekne işlemi ise bu birleşimin sağlam yapılmış olması gerekir. Yani parçaların iyi kaynaştırılması veya bölümler arasında kullanılan ağacın farklılığı da dengeli olmalıdır.
  • Sap bölümünün de kalitesi sert olan malzemelerden tercih edilmesi gerekir. Tellerin gerginliğinin ayarlandıktan sonra sürekli gevşemesini engellemek için burgunun sert olması gerekir. Aynı zamanda kullanılan ağaç da pürüz bulunmamalıdır.
  • Bağlamaya uygulanacak her işlem ses kalitesinin etkisini düşürmektedir. Mesela kullanılan boya, oyma gibi işlemler. Bu durumda bağlamanın süsten uzak tutulması gerekir. Sadelik bağlama da önemli bir unsurdur.

Bağlama tercih ederken kullanılan malzemenin ve el işçiliğinin inceliği ile kaliteli bir bağlamayı oluşturur.

Bağlama ile her dönem unutulmaz eserler icra edilmiştir ve edilmeye devam edilmektedir. Hiçbir zaman etkisini kaybetmeyen Türk sanat müziği bağlama ile yıllara meydan okumaya devam etmektedir. Ankara'daki en iyi bağlama kurslarının da etkisi büyüktür. Her dönem popülerlik kazanan bağlama, bağlama derslerindeki istekli öğrencilerin duyduğu sevgi ile canlı kalmaktadır.

Bağlama her coğrafya da bağlamaya benzer çalgı aletleri kullanılmaktadır. Böylece farklı kültürlerin birbirine yakınlaştırmaktadır.