KARADENİZ'İ VE HORONU ANKARA'YA GETİREN HORON KURSLARI

blog yazısı ekle !

KARADENİZ'İ VE HORONU ANKARA'YA GETİREN HORON KURSLARI

Horon aslında Karadeniz insanını anlatan en güzel halk oyunlarından biridir. Horon müziklerini nerede ne zaman duysanız içiniz içinize sığmaz olduğunuz yerde en azından omuzlarını oynamaya başlar. Karadeniz'e özgü bir halk oyunu olan horon son derece hareketli bir oyundur. İnsanları gibi oyunları da oldukça hızlı ve hareketlidir.

Horon bölgesine göre kemençe ve tulum ile oynanan hareketli bir halk oyunudur. Karadeniz yöresinin yöresel kıyafetleri ile günümüzde hala gösterilerde de kendine yer bulmaktadır. Her düğünde hala severek oynanan bir oyun olan horon diğer halk oyunlarına göre daha bölgesi insanına özel kalmıştır.

HSM Hobi Sanat Merkezi

Kızılay

HSM Hobi Sanat Merkezi dans konusunda uzman eğitmen kadrosuyla Ankara'da faaliyet gösteren ve konusunda önde gelen kuruluşlardan birisidir. Kızılay Atatürk Bulvarı üzerindeki geniş ve konforlu salonlarımızda çocuk, genç ve yetişkin herkesin katılabildiği faaliyetlerimizde aramızda sizleri de görmekten mutluluk duyacağız.devamını oku... Adres: Atatürk Bulvarı No:61 (Zafer Çarşısı, Mine Mağazası 2 bina yanı) Kızılay-Ankara

Temel Eğitim Spor Kulübü

Keçiören

devamını oku... Adres: Aktepe Mahallesi 949. Cadde 32/B Keçiören - Ankara

Angora Dans Stüdyosu

Tunalı

devamını oku... Adres: Güvenevler Mah. Güneş Sokak 1/1 - Şili Meydanı Tunalı-Ayrancı-Ankara

Broadway Sanat Akademi

Batıkent

devamını oku... Adres: Yeni Batı Mahallesi 2402. Cadde No:11 Yenimahalle - Ankara


Espirili insanları sayesinde genelde horon dansının şarkıları da espirili bir şekilde sözler ile yapılır. Horum, Horun, Foron ve benzer farklı söylemleri vardır halk arasında ve kemençe, davul ve zil zurna ve tulum ile oynanan oyundur. Doğu Karadeniz'de genel olarak Rize, Trabzon, Artvin,Giresun taraflarında oynanmaktadır. Horon Ordu, Samsun, Bayburt, Gümüşhane gibi illerde diğer iller kadar sık olmasa da en azından düğünlerde ve özel kutlamalarda az da olsa oynanır.

Horon aslında Karadeniz insanını da tam olarak çevikliğini de izah eder. Horon oynanırken yapılan figürlere dikkat edildiğinde deniz dalgalarının parçalanması, çapalama, belleme, kürek çekme gibi Karadeniz insanın doğal hareketlerini simgelemektedir.

Horonlar sözlü horon, sözsüz horon ve karma horon olarak 3 e ayrılmaktadır. Horon kadınlar ve erkekler tarafından ayrı ayrı yada birlikte oyanan bir yöre oyunudur. Horon en az 2 en fazla 8 kişi ile oynanmaktadır. Son derece hızlı bir oyun olmasından dolayı kalabalık olması durumunda çok fazla ritim kaçırmalar olmaktadır.

Horon öğrenmek için illaki Karadeniz'li olmanıza gerek yoktur. Ankara'da bir çok horon kursu mevcuttur ve bu kurslarda yöre insanından ziyade bu kültüre ilgi duyanların olduğu bir yerdir.

Ankara'daki Horon Kurslarında Neler Öğretiliyor ?


Yörelerine göre farklı çeşitlere ve teknik figürlere ayrılan horon, laz horonu, hemşin, gürcü, arttırma, sıksara, akçaabat, çaykara, bıçak oyunu, sıradan horon, sürmene, üç ayak, sallama, sıksaray gibi farklı farklı bir çok çeşide sahip olan bir oyun türüdür. Horon çeşitleri her yöreye özgü figürler barındırabildiği gibi o yörey ile bütünleşmiş teknik hareketlerden de oluşabilmektedir.

Ankara'daki horon kurslarında genelde tüm bu çeşitlerin bir çoğu harmanlanarak öğretilir. Ankara horon kurslarında özellikle öğrenmek istediğiniz bir yöre var ise bunları da gerekli sayı toplanması durumunda özellikle özel dersler açılarak ders verilebilmektedir.

Ankara horon kurslarında isterseniz de birebir özel dersler alabilirsiniz. Horon tepme olarak bilinen horon oyunu oldukça eğlenceli ve hareketli bir oyun olmasından dolayı çok fazla talep görmektedir. Ankara'da bir çok yerde horon kurslarını bulabilirsiniz. Bazı horon kursları talebi karşılayamamaktalar.


Ankara'da bir çok semtte dans okullarında horon kursu bulabilme şansına sahipsiniz. Ankara horon kursları ayrıca bir çok müsabakalara katılarak Ankara horon kurslarında öğrendiklerini sergilemektedirler.

Ankara horon kursları, eğitimleri konusunda oldukça önem vererek hızla yayılan horon sevdasını daha da kalıcı hale getirerek Doğu Karadeniz kültürünü yaygınlaştırarak herkese duyurmak isterler. Ankara horon kursları kursiyerleri ile katılmış oldukları yarışmalarda da oldukça başarılar elde etmişlerdir.

Ankara horon kurslarında, horon eğitimi yanı sıra aynı zamanda da yöresel kıyafetleri ile horon tepme zevkinden de sizleri mahrum bırakmaz genelde kurslar ve hocaları mutlaka her kurs eğitimi sonunda en az bir adet gösteriye katılmaktadırlar. Ankara horon kurslarında yöresel kıyafetler giyilerek oynan gösterilerde çok fazla rağbet görmektedir.

Bazı kursiyerler aralarında ayarlamalar yaparak hocalarının da eşliğinde horon ekipleri kurarak horona olan ilgilerini ticarete dökerek son derece başarılı bir eğitim almaktadırlar. Ankara horon kurslarını zayıflama ve spor amaçlı tercih eden bayanlarda oldukça fazla sayıda ve taleplerin büyük kısmı bu şekilde gelmektedir. Fakat Ankara horon kurslarına başta zayıflamak amacı ile gelen ablalarımız ve abilerimiz oyunu öğrenip bir de ritmini aldıklarında iş zayıflama egzersizleri ve sporsan çıkarak tam bir tutkuya dönüşmektedir.

Karadeniz'i ve horonu taa nerelerden ayağımıza kadar getirmiş olan kurslarımızda horon teperken zayıflamakta mümkün yani onca tepinme sonucu baya kalori yakarsınız. Horon tepmek oldukça hareketli olduğu için oldukça fazla kalori yakımı içinde son derece uygun bir halk oyunudur. Aslında Türk Halk Oyunları içerisinde belki de en hareketli oyun horondur. İnsanları gibi kıpır kıpır ve neşeli bir oyun olması da sizleri bu oyuna aşık etmeye ve bu kültür ile haşır neşir olmaya itmeye yeter.

Ankara horon kurslarında hem eğitmenler hem de kursiyerler tarafından büyük bir aşk ve tutku ile yapılan çalışmalar oldukça güzel sonuçlar doğuruyor ve sevgi ile yapılan her şeyin karşılı mutlaka oluyor. Bazen bir alkış, bazen de güzel sözler ve tebrikler ile oluyor ama hiç bir emek boşa gitmiyor.

Ankara horon kurslarında size en zor halk oyunlarından biri olan horon halk oyunlarında sizlere en pratik ve en hızlı şekilde öğretmeye çalışmaktadırlar. Ankara horon kurslarında her yaş grubuna uygun eğitim sınıfları vardır. Çocuğunuz 4 yaşından itibaren Ankara horon kurslarına yazılarak horon eğitimi alabilir.


Okul gösterileri yada sosyalleşme amacı ile okullar sık sık Ankara horon kurslarının kapını çalarak en iyi hocaları ile anlaşarak okullarında farklı kültür danslarını öğretmesi için horon kursu hocaları ve öğrencilerini buluşturarak zor olan ama hareketli olan bu halk oyununu çocuklara öğretiyorlar.

Minik hanımlar ve minik beyleri hem Karadeniz yöresel kıyafetleri içerisinde görmek hem de minik elleri ve ayakları ile horon tepmelerini izlemek oldukça keyif veren bir şey. Ankara horon kursları aynı zamanda kursiyerleri için farklı imkanlarda sunmaktadırlar.

Farklı Halk Oyunları Kültürleri Sevenler İçin Ankara Horon Kursları


Farklı kültürde halk oyunlarını öğrenmeyi sevenler oldukça fazla yada bir kültüre ilgisi olduğu için sonuna kadar o kültürün her şeyini öğrenmek isteyenlerden olabilirsiniz. Çok insan tanıdım hiç bir alakası olmamasına rağmen Karadeniz aşığı olan ve o kültürü kendine yakın hisseden insanlar. Horon oynanırken giyilen yöresel kıyafetler, Laz kıyafeti adı verilen yelek, gömlek, çizme gibi giysilerden oluşur fakat bunlar sadece başlıca kıyafetlerdir daha aksesuarlar da eklenerek horon tepmenin tadına tam olarak varabilirsiniz. Zincir ve kemer fişeklik ve kama gibi detaylar ile yöresel kıyafetler giyilir. Ankara horon kurslarına kayıt olmaya karar verdiyseniz kesinlikle bu kurs sonunda mutlaka ama mutlaka gösteri hazırlayan kursları tercih edin ki bu tarz yöresel kıyafetleri giyerek tam tadında horon tepebilin ve keyfine varabilin.

Belki insanının sıcaklığı, belki denizinin hırçınlığı, belki de yemyeşil dağları ona aşık etti kendini ama Karadeniz sevdası yüreğine düşen insanlar tanıdım ve çok şaşırdım. Her kültürünü ayrı ayrı sever ve hepsini tek tek öğrenmek ister. İşte bu insanlar horon kurslarına değil sadece Karadeniz ile ilgili ne olsa oracıkta biterler.