EVCİL HAYVAN SAHİPLENMEK MERHAMET İŞİDİR

blog yazısı ekle !

EVCİL HAYVAN SAHİPLENMEK MERHAMET İŞİDİR

Hayvanlar insanların en yakın dostudur. Çocukluktan bu yana hazırlanan çizgi film ve çocuk filmlerinde ana tema olarak bile en yakın arkadaş hayvanlardır. Bu durumda da çocukluktan bu yana her zaman bizlere hayvan sevgisi öğretiliyor. Hayvanlara duyulan sevgi ve saygı esasen bizlere küçüklüğümüzde çocukken aşılanıyor.

Çocukken izlediğimiz çocuk filmlerinde kediler, köpekler, kuşlar hep çocukların konuştuğu iyi dostları, sırdaşları oluyor. Ama günümüzde mikrop kapar, ısırır, tırmalar, alerji yapar gibi nedenler ile anne ve babalar çocukların çoğu bir köpeğin başını okşamadan büyüyor yada bir kedi eline alıp sevmeden, halbuki bir hayvanı sevmeyen biri nasıl bir insanı sevebilir ki.

İnsanlarımız hayvanlardan uzaklaşarak büyüdükçe merhametlerini kaybederek daha da canileşiyor ve insanlara hatta hayvanlara zarar veren yaratıklar olmaya başlıyorlar. Ne alaka yaaa demeyin çok alaka bir köpeğin sana muhtaçlığı yemek vermesen yiyemediği, sokağa çıkarmasan tuvalet ihtiyaçlarını gideremediğini ve seni karşılıksız sevdiğini bilerek yanında durup seni tehlike olarak gördüğü her şeyden korumasını görmesine rağmen o hayvana eziyet eden bir insan adı altında yaşayan biri nasıl başka bireylere saygı, sevgi yada merhamet gösterebilir ki.

Hayvanlar elbette en yakın dostlarımız ve evde beslediklerimiz aynı zamanda bizlerin birer evladı gibi oluyor.

Abidinpaşa Veteriner Kliniği

Abidinpaşa

devamını oku... Adres: Tıp Fakültesi Caddesi Balkiraz Mahallesi 69/D Mamak - Ankara

Bestekar Veteriner Kliniği

Tunalı

devamını oku... Adres: Bestekar Sokak. No:17/1 Çankaya - Ankara

Bulut Veteriner Kliniği

İncek

devamını oku... Adres: Alacaatlı Mahallesi 3341. Sokak No:1 D:8C İncek-Ankara

Pet Care Veteriner Kliniği

Yıldız

devamını oku... Adres: Yıldızevler Mahallesi Rabindranath Tagore Caddesi No:15/B Yıldız-Ankara

Anka Çayyolu Veteriner Kliniği

Çayyolu

devamını oku... Adres: Alacaatlı Mahallesi 3317 Sokak No:2/5 - EA ( Bulvar Üzerinde ) Çayyolu-Ankara

Starvet Veteriner Kliniği

Dikmen

devamını oku... Adres: Harbiye Mahallesi Sokullu Mehmet Paşa Caddesi No:21/A Dikmen Çankaya - Ankara

Happy Veteriner Kliniği

Hoşdere

devamını oku... Adres: Hoşdere cad. No: 64/A Çankaya-Ankara

Monovet Veteriner Tıp Merkezi

Etimesgut

devamını oku... Adres: Suvari Mahallesi Mehmet Akif Ersoy Caddesi Öz Kuyumcular Çarşısı No:7F/1 Etimesgut-Ankara

İncek Petlife Veteriner Kliniği

İncek

devamını oku... Adres: Kızılcaşar mah. Zafer cad. İncek Köy sitesi A Blok No:6 (Tekyapı kooperatifi Denizatı pastanesi karşısı) İncek-Ankara

Telepati Hayvan Hastanesi Keçiören

Keçiören

devamını oku... Adres: Şehit Kubilay Mahallesi Değirmendere Caddesi No:32 Keçiören - Ankara

Vera Veteriner Kliniği

Çankaya

devamını oku... Adres: Bademlidere Mahallesi Şemsettin Günaltay Caddesi No:29/3 Çankaya - Ankara

VetCo Veteriner Kliniği

Ümitköy

devamını oku... Adres: Mutlukent Mah. 2432. Cad. No: 51/2 Ümitköy-Ankara

Vetes Veteriner Kliniği

Kırkkonaklar

devamını oku... Adres: Kırkkonaklar Mahallesi Şemşettin Günaltay Caddesi 310.Sokak No:2/B Kırkonaklar - Ankara

Pet Care Center

Çayyolu

devamını oku... Adres: Alacaatlı Mahallesi 3315. Sokak No:18 Çayyolu - Ankara

VetVital Veteriner Kliniği

Birlik Mahallesi

devamını oku... Adres: 414.Cadde No:18/B Birlik Mahallesi-Ankara


Evcil Hayvanlar Sevgi ve Heves Arasındaki İnce Çizgi


Evcil olan hayvanları evde beslemek son derece keyifli ve stres giderici olabilir fakat aynı zamanda anne veya baba olmak kadar da ciddi bir sorumluluktur. Mesela anne veya baba olduğunuzda zoru gördüğünüzde hemen arkanızı dönüp onu sokağa bırakamazsınız ama nedense o bir heyecan ve hevesle alınan köpekler, kediler veya diğer evcil hayvanlar bir çırpıda heves geçince sokaklarda bu hayvanları terk edebiliyorlar.


Mesela sevgililer gününde kedi veya köpek hatta kuş hediye etmek fikri her zaman beni rahatsız etmiştir. Seni alıp sevgililer gününde en sevdiğim insana hediye etsem. Böyle boynuna bir kurdele takıp ucuna da bir zil takıp, sonra bir sepetin içine koyarak alıp birine hediye etsem ne denli hoşuna gider yada daha farklı bir örnek aynı şekilde bir yetimhaneden çocuk hediye edebilir misiniz? Herkes aaa bu ne biçim örnek de demiş olabilir ama hayvanlarında dili olmaması veya derdini anlatamaması onların da bir çocuk kadar savunmasız olmadığı anlamına gelmez.

Tam tersine tüm hayvanlar oldukça savunmasız ve ilgiye muhtaçlar sadece sizlerin sevginizi ve merhametinizi istiyorlar yani pelüş oyuncak değiller canın istedi tipini beğendin yada herkeste var diye aldın sıkılınca atacağın bir şey değil hayvanlar. Yine de insanlar olarak evcil hayvanları alıp hevesimiz kaçınca bir köşeye bırakabiliyoruz. Bir anne ve baba olma sorumluluğu almak ne denli zor ve hassas bir konu ise evcil hayvan almakta aynı denli zor bir sorumluluktur.

Evcil hayvan aldığımızda onunda çocuk gibi aynı etkiyi hayatınızda yarattığını bilmelisiniz. Mesela sabahları onunla uyanır, geceleri onunla uyursunuz. Sokaklarda onu gezdirir, yıkar temizlersiniz. Yetmez hasta olur başında beklersiniz, tüy döker, mamasını yedimi? Maması bittimi? Hangi mama daha iyi yada hangi marka daha iyi gibi dertleriniz olur. Belki bir okula gitme derdi yoktur ama onunda kedi otelleri yada köpek otelleri vardır. Onların doktorları veterinerlerdir, bebekler gibi onlarında aşı zamanları vardır. Aslında sahiplenmiş olduğunuz evcil hayvanlar size birer evlat gibi olur.


Evcil hayvanlar özellikle yalnız yaşayan kişiler için birer ev arkadaşı olur, onunla oturur, onunla kalkar hatta onunla dertleşirsiniz.

Onun size kendini sevdirme çalışmaları, ilginizi üzerine çekme aşamaları ve sizi koruma iç güdüleri vardır. Onlarında psikolojileri vardır ve sizinle ilgilenirler sizi annesi yada babası gibi görürler, öyle ki sizin sahiplendiğiniz bir hayvanı bir başkasına sahiplendirseniz yıllar sonra sizi görse yine aynı sevinç ve aynı heyecanla üstelik birde özlem ile sizlere koşacaklardır.

Evcil Hayvanlar ve Sahiplendirilmeleri


Hayvan severlerin kurduğu dernekler var sık sık sokak hayvanları, istismara uğramış hayvanlar ve farklı farklı bir çok konularda hayvanların sesi oluyorlar. Aslında işin ilginç yanı da o ya hayvanları insanlardan korumaya çalışıyorlar. Çünkü kolay kolay bir hayvanın başka bir hayvana zarar verdiğini duymanız yada görmeniz oldukça az bir ihtimaldir. İstismara uğrayan evcil hayvanlar veya sokak hayvanlarına daha çok denk gelirsiniz. Mesela kulağı kesilenler ve benzeri işgencelere mağruz kalan hayvanları korurlar.

Sokak hayvanları dediğimiz şeyde aslında büyük çoğunu bizim sahiplenip sokağa attığımız evcil hayvanlardan oluşuyor. Evcil hayvanları hem hayvanlar ile ilgili dernekler hem veterinerler hem de kişiler tarafından ücretsiz olarak sahiplendiriliyorlar. Evcil hayvanlar sahiplendirilme aşamasında sahiplendiren kişi ve sahiplenen kişi arasında bazı zamanlar sözleşmeler falanda imzalandığı da oluyor. Zaman zaman sahiplendiğiniz hayvanın ziyaretine gelerek hayvanın nasıl olduğuna bakıyorlar. Bakımını yapabiliyor musunuz? Ona herhangi bir istismar uygulanıyor mu? Ev ortamınız hayvana uygun mu? sağlık durumu nasıl, aşıları ve veteriner ziyaretleri yapılıyor mu? gibi her konuya dikkat ediyorlar ve eğer sahiplendirilen hayvan gerekli şartlarda bakılmıyorsa direk alınıyor sizden ve yeni bir sahip aranıyor.

Dedik ya evcil hayvan edinmek ve sahiplenmek ciddi bir iş ve sorumluluktur diye, aynen öyle bir bebek bakımı gibi bakılır onlara ama nasıl huzur verir anlatılmaz. Bir bebekten farklı olarak evcil hayvanlar ilerleyen süreçte kendilerine bakmaya ve sizin daha az ilginize muhtaç olacak varlıklar değillerdir. Onlar her zaman sizin bakımınıza ve sizin sevginize muhtaçtırlar. Aslında bir evcil hayvan sahiplenmek asla kolay bir iş olmadığı gibi aynı zamanda da büyük bir merhamet ister, seninle onun arasında ciddi bir diyalog kurulma aşaması, senin ona onun sana alışma evreleri, bazen yaramazlıklar yaparak seni üzmesi ve yine bazı zamanlar özellikle de tehlike hissettiği dönemlerde seni koruma çabaları öylesine güzel bir durum ki, bunlar bile bir evcil hayvan edinmek için yeterli sebepler.

Evcil hayvan sahiplenme durumu son derece ciddi ve sorumluluk gerektiren bir şey öyle ki senin heveslerin ve isteğinle olacak ilerleyen zamanda da sıkılınca yada sorumluluk ağır gelince vazgeçilebilecek bir durum hiç değil.

Pet shoplara gidip süslü süslü bir çok farklı hayvan görebilirsiniz ve bunları almayı son derece isteyebilirsiniz. Fakat aldıktan sonraki aşamayı mutlaka düşünmelisiniz. Evcil hayvan edinirken özellikle dikkat etmeniz gereken şeylerden biri ve en önemlisi bunu bencilce bir şekilde mi istiyorsun yoksa gerçekten sana ihtiyacı olduğu için mi ? Belki sana bir arkadaş bir dost yada bir yol arkadaşı lazım ve sen bir evlat gibi bakabileceğin sarıp sarmalayabileceğin tüm sevgini ona aktarabileceğin bir evcil hayvan istiyorsun. O zaman pet shoplara veya barınaklara giderek içlerinden size en sıcak gelen bir evcil hayvan seçebilirsiniz.


Tabi ki de bu hayvanı seçerken başka bir özellikle dikkat etmeniz gereken şeyde hayvanın eğitimli olması özellikle ilk kez evcil hayvan edinen kişiler evcil hayvana alışma evresinde zaten yabancısı olduğu bir durum içerisine girecekleri için bir de eğitimsiz hayvanın farklı farklı sorunları ile uğraşmak istemeyeceklerdir. Zaten isteseler de baş etmesi oldukça zor hatta ilk dönemlerde imkansız olacaktır. Bunun için eğitimli evcil hayvan eğiticileri var ve onlar tarafından eğitilmelidirler. Aldığınız bir evcil hayvan varsa da mutlaka deneyimli eğitimcilere vermeli ve onlar tarafından eğitilmesini istemelisiniz. Bu dönemde sizlerde hem ona alışmaya çalışmalı hem de ona nasıl söz dinleteceğinizi onun isteklerini nasıl anlayabileceğinizi daha iyi öğrenerek birbirinize alışma evresini daha kolay ve daha keyifli olarak geçirebilir ve sabrınızı zorlayacak bir çok durumu en aza indirgeyerek daha rahat bir şekilde başlangıç yapabilirsiniz.

Evcil hayvan edinmek hem sabır hem de merhamet gerektirir, birde evcil hayvan edinmeyi neden istiyoruz bu da oldukça önemli bir detay bu istek bencilce mi yoksa tamamen ihtiyaç mı? Bu sorularınıza en doğru ve en içten cevaplarınızı vererek sonuca daha rahat ilerleyebilirsiniz.